Ultrasonik hız ölçümleri içsel çatlakların ve diğer malzeme kusurlarının belirlenmesinde, donma/çözünme ve agresif kimyasal çevre nedeniyle betondaki bozulmaların belirlenmesinde kullanılmaktadır. Bu yöntem ile ölçün P Dalgası hızına bağlı beton kalitesi sınıflaması yapılır. Bölgesel zayıflıklık ve bozuklukları gözden kaçırmamak adına kolonların 9 farklı noktasından ölçüm yaparak alansal bir tarama gerçekleştirilir. Ultrasonik ölçümler ile schmidt çekici testlerinin bileşik değerlendirilmesi (SONREB Metodu) sonucunda, karot ile alınan numuneler üzerinde yapılan deneylerden elde edilen beton basınç dayanımı sonuçlarına %90'ı geçen oranlarda aynı sonuçları verdiği birden çok araştırmacı tarafından test edilmiş ve güvenilirliği irdelenmiştir.
Schmidt çekici yöntemi, yüzey sertlik değerini ölçerek betonun basınç dayanımını tahmin etmekte kullanılır. Bu yöntemin uygulanabilmesi için beton üzerindeki sıva sıyrılmalı ve beton yüzeyi pürüzsüz bir hale getirilmelidir. Her test yüzeyi için en az 9 okuma yapılır ve bunların ortalama değerlerinden beton dayanımı tahminleri elde edilir.
Radar yöntemi, sığ derinliklerin araştırılması için kullanılan, yüksek frekanslı elektromanyetik bir yöntemdir. Beton içerisindeki çatlakların, donatıların yeri, sayısı ve projeye uygunluğu araştırılır.
Yapının temel türünü belirlemek, fore kazık boyutlarının ve projeye uygunluğunun araştırılmasında kullanılır.
Deprem sarsıntısı veya benzeri diğer hızlı yüklemeler sonucunda, yer dayanımının ve sertliğinin, sıkılığının azalmasına kısaca katı zeminin sıvı gibi davranmasına 'Zemin Sıvılaşması' denir. Bu yöntem ile yapıya ait zeminin deprem sırasında nasıl davranacağı, zemin sertliği-sıkılığı sismik ölçümler sonucunda belirlenir.
Deprem dalgaları zemin ortamında yayılırken, zeminler sahip oldukları özelliklere bağlı olarak farklı frekans ve genlikleri içerir ve farklı davranışlar gösterirler. Bu davranışlara bağlı olarak çeşitli hasar türleri oluştururlar. Bu sebepten dolayı yapıların ne büyüklükte bir depreme dayanacağı gibi durumlar hesaplanamamaktadır. Mikrotremör yöntemi ile yapının rezonans durumu araştırılır.
Betonun nem oranın ve donatılarının korozyon durumunu araştırılır.